Konsten att slippa bli refuserad

Svenska Dagbladet skrev för några dagar sedan om flera kända författare som blivit refuserade av olika förlag, både svenska och världsförfattare. (Tipstack till Författarcoachen). Riktigt klassiska misstag där förläggare inte sett storheten eller potentialen i de manus de fått i händerna. Det är lika mycket tur som skicklighet bakom att landa ett bokkontrakt.

Stephenie Meyers (som skrivit Twillight-serien som läses av miljoner och filmatiserats) blev refuserad innan succén: ”Meyer skrev visserligen den första boken i serien på tre månader, men av de femton förlagen som fick manuset på posten svarade nio nej, medan fem inte svarade alls. Agenturen Writers House bokade dock in ett möte – i dag är den 35-åriga mormonen och trebarnsmamman mångmiljonär.”

Mer känt är då Stephen Kings kamp för att bli utgiven, liksom JK Rowlings. Och förstås hur Bonniers tackade nej till Astrid Lindgren. Men dessa har ändå lyckats. Fundera över hur många som kanske är lika bra som gett upp när de fått refuseringsbrev av förlag som ibland kanske knappt ens läst manuset?

Just sådana här historier var en viktig anledning till att jag valde att inte skicka in manuset till InnebandyPiraterna till något förlag. Eller rättare sagt. Jag skrev faktiskt ett utkast till en liknande berättelse för ett par år sedan, om en ung innebandyspelare som flyttade till Skåne för att spela i ett pojklag. När jag hade ett synopsis och tre kapitel skickade jag in dem till ett svenskt förlag som satsar mycket på ungdomsböcker. Jag har fortfarande inte fått något svar därifrån så jag vet inte om det ska räknas som en refusering?

När jag började skriva InnebandyPiraterna var jag därför övertygad om att köra mitt eget race. Jag publicerade berättelsen på nätet som följetong eftersom jag inte ens var säker på om jag skulle ge ut den på papper eller istället hitta en ny innovativ väg att bygga en helt digital författarplattform. Men det blev en pappersbok i alla fall.

Istället för att använda ett förlags kompetens har jag försökt finna den på egen hand, med en författarcoach som granskat och gett feedback på manus. Med ett antal marknadsförare i bekantskapskretsen och viss egen erfarenhet så har jag gjort det själv med viss inhyrd hjälp.

Så jag vet inte om det här manuset hade blivit refuserat eller antaget av ett stort förlag. Men det spelar egentligen ingen roll, det enda som är viktigt är vad läsarna tycker. Och där har jag hittills fått övervägande positiva reaktioner.


Publicerat

i

av

Etiketter: