2000-talets Åshöjden-böcker ingen bra jämförelse?

Åshöjden vs InnebandyPiraterna
Åshöjden vs InnebandyPiraterna

En av de allra första som läste InnebandyPiraterna gjorde jämförelsen ”som Åshöjdens BK fast på 2000-talet och innebandy istället för fotboll”. Jag har själv tyckt att det var en rätt intressant jämförelse. Fram tills i helgen.

Jag provade nämligen att beskriva min bok för några nya läsare i samband med signeringar genom att säga ”det är lite som en modern Åshöjdens BK, fast innebandy istället för fotboll”.
Jag läste själv dem när jag var liten och journalister gör gärna jämförelsen i olika artiklar om lag som klättrar snabbt genom seriesystemet.
Problemet är att ingen av dem jag träffade i helgen hade läst och än mindre hört talas om Åshöjden-böckerna. När jag sedan gjorde en sökning hos nätbokhandlarna så upptäckte jag att bara den första boken i serien finns i tryck – som pocket. Den samlingsvolym som tidigare fanns med alla fyra böckerna har utgått ur sortimentet…

Nu var det ju ett tag sedan jag läste böckerna men jag kan inte tolka det på annat sätt än att förlaget har pensionerat Åshöjdenböckerna. De skrevs ju åren 1967-1971 och präglas säkert av den tiden. Kanske känns de helt enkelt omoderna för dagens ungdomar? Bilden på omslagen skvallrar ju delvis om det.

Helt klart är att det är rätt lönlöst att beskriva InnebandyPiraterna som ”en modern Åshöjdens BK”, i alla fall när man pratar med dem som är yngre än mig (jag är född 1972).

Hur skulle DU beskriva InnebandyPiraterna med max 25 ord? Lämna en kommentar nedan.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”2000-talets Åshöjden-böcker ingen bra jämförelse?”

  1. Profilbild för kontakt

    Oj, det är nog rätt få böcker från 60/70-talet som kontinuerligt funnits i tryck sen dess. Åshöjden nytrycktes till (den urusla) TV-serien, har jag för mig. Jag försöker föreställa mig en ungdomsbok från den tiden som folk 30 år och yngre självklart relaterar till, men kommer inte på någon enda kandidat.

    Själv brukar jag säga att jag skulle vilja skriva Åshöjdens BK fast i en karateklubb. Då syftar jag bland annat på att jag vill sträcka mig utanför själva sporten, och låta även världen utanför karateklubben vara stadd i utveckling.

    Jag hoppas du kom på någon bra Åshöjden-fri reklamslogan!