FAQ och varför kan jag inte få en gratis bok?

Årets julklapp 2009 - InnebandyPiraterna Första säsongen
Årets julklapp 2009 – InnebandyPiraterna Första säsongen

Tre dagar före julafton känns det här inlägget extra svårskrivet. Eller egentligen inte.

Det är nu lite drygt en månad sedan jag gav ut min bok InnebandyPiraterna. Det har varit ett par intensiva och spännande veckor med både positiva och negativa intryck från livet som förläggare och författare. Mestadels positiva.

Jag tänkte passa på att besvara en del vanliga frågor som dyker upp. En av dem är såklart rubriken, som också får ett lite längre svar. Men det finns en del andra som absolut är värda ett svar.

Hur går försäljningen?
– Nej, jag tänkte inte avslöja exakt hur många böcker jag sålt än. Dels vet jag inte eftersom ett större antal böcker ligger ute i olika butiker och först om några veckor/månader får jag reda på om de lyckats sälja alla eller bara några. Mitt första delmål har hela tiden varit 1000 ex och där är jag fortfarande inte. Men jag jobbar vidare mot det!

Kommer det en uppföljare och när?
– Ja, det blir fler böcker om InnebandyPiraterna. Jag samlar på mig nya idéer hela tiden och det känns utan tvekan som att det finns material för minst sju, kanske tio böcker. Som jag sa till någon, killarna har ju inte ens fyllt 20 så de har väl minst tio säsonger kvar i kroppen…
– Jag har inte börjat skriva ännu men däremot förarbetet på Andra säsongen. Målet är att ge ut minst en bok i serien under 2010. Kanske två. Men då krävs det att jag håller högre tempo i skrivandet än på den första.

Kommer du att lägga ut även de andra böckerna på webben?
– Ja, det tror jag faktiskt att jag ska göra. Jag tror det är bra. Jag hoppas att de som gillar böckerna stödjer mig genom att faktiskt köpa en bok. Man kan ju alltid köpa och ge bort den om man redan tycker att man läst den på nätet. Troligen kommer jag dock att denna gång skriva färdigt boken innan jag börjar publicera den som följetong.

Kan jag inte få en bok?
Den här frågan kommer inte jätteofta, men den dyker upp ibland. Redan innan jag gav ut fick jag ett råd av en som driver ett litet förlag – ge inte bort några böcker. Hon menade att man framför allt inte skulle ge böcker till vänner och släktingar eftersom det är din bästa målgrupp. Så här i juletid kan det ju uppfattas som snålt, men när man börjar räkna lite på det inser man att det måste bli på det sättet. Åtminstone tills man räknar försäljningen i 10.000-tals exemplar.
Böcker är nämligen inte gratis. Jag trycker print-on-demand, alltså i princip en bok i taget. Det innebär att varje exemplar blir dyrare, fördelen är att jag slipper ha ett par tusen böcker liggande i kartonger på lastpallar i ett förråd i väntan på att säljas.
Att det är dyrt att ”ge bort” böcker märks inte minst då jag ska skicka ut dem via post. Ett recensionsexemplar kostar mig över 100 kr och då har jag inte ens räknat arbetstiden för att stoppa den i kuvert. Jag upptäckte också nyligen hur dyrt det är att skicka en bok över landsgränsen, 75 kronor bara i porto…
Om jag då skulle börja ge bort böcker till vänner och bekanta, ja säg bara 100 personer. Då är det en utgift på 10.000 kronor.
Därför är svaret oftast nej. Jag har skänkt böcker till tävlingar/utlottningar eftersom det ger reklam för boken och recensionsexemplar till tidningar är också en självklarhet. Dessutom har några få personer fått ett exemplar som tack för hjälpen. Det blir ett par tusenlappar totalt.
Alla andra har faktiskt fått köpa den. Även om det snart är jul.

Dessutom går det ju faktiskt att läsa hela boken på nätet – helt gratis.

God Jul!


Publicerat

i

av

Etiketter: