Innebandyn sprider sig över världen

Många säger att innebandyn är liten. Men alla har vi varit små och innebandyn växer för varje år. Ibland kan jag tycka att det tar alldeles för lång tid, i Sverige har vi ju faktiskt varit igång sedan tidigt 1980-tal. De äldsta klubbarna är över 30 år och därmed vuxna.
Men det går framåt och det glömmer man ibland. Jag läser på IFF:s hemsida att sporten börjar få fäste i Afrika där man spelade Unity Cup i Rwanda i juli. Med tio lag från åtta olika afrikanska länder!
Jag behöver inte säga att det är utomhus-innebandy som gäller där?

Och InnebandyMagazinet har en bra artikel där man jämför antalet licensierade spelare (som är lägre än det totala antalet spelare eftersom korpen exempelvis inte är medräknade där) i olika länder idag och för tio år sedan. Framför allt noterade jag att Tyskland börjat växa, de har gått från 540 till 5920 spelare.
Tycker du det låter lite? Ja, då kanske man ska komma ihåg att det är ungefär så många volleybollspelare som det finns i Sverige. (För ett antal år sedan fanns det 6000 i Sverige, vet inte vad siffran är idag).
Men framför allt Tjeckien som gått från 9.200 till 33.150 spelare. Var kommer de att befinna sig om tio år? Har de passerat Sverige och Finland?

Så varför är detta intressant för InnebandyPiraterna? Tja, dels gäller det ju att jag hänger med när det gäller var lagen på Floorball World Tour kommer ifrån och dels kan det öppna för översättningar och utgivningar på andra språk. Tyska kanske kan vara intressant när det finns 6000 tyska innebandyspelare och 29.000 schweiziska (där jag tror att merparten är tysktalande). Hittills har jag ju sett framför mig möjligheterna att ge ut böckerna på finska, tjeckiska och tyska (för Schweiz). Samt engelska för resten av världen. Noterade dock att det redan finns nästan 2000 innebandyspelare i Australien och lägger man till britter, amerikaner och kanadensare så börjar det bli intressant.

Även om det inte går att jämföra med fotbollens spridning. Ännu.

Kanske dags att göra en engelskspråkig version av den här sidan nu?

Uppdaterat: Just nu verkar InnebandyMagazinet ha plockat bort artikeln om antalet licensierade spelare. Märkligt, men inte ovanligt. Annars brukar det ju vara gamla artiklar som dyker upp med nytt datum, ungefär som köttfärsen i vissa livsmedelsbutiker. Vi får se om den dyker upp igen så att jag kan länka till den (eller om länken börjar fungera igen).


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Innebandyn sprider sig över världen”

  1. Profilbild för Putte_63
    Putte_63

    Kul att innebandyn har spridit sig jorden runt till många nya länder.Från att ha varit en sport i Sverige,som i första hand utövades på skolor,och sporthallar,så har innebandyn spridit sig som en löpeld och blivit en populär sport på samtliga kontinenter jorden runt.Kommer innebandyn att bli en olympisk gren?